Rudzianin wyróżniony w konkursie „Kucharz roku”! Jurorzy specjalistycznego magazynu „Kuchnia” okrzyknęli Michała Kaczmarczyka z Rudy Śląskiej mianem jednego z najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Wysokie noty przyniosła rudzianinowi pierś z gęsi na ziołowym "risotto" z kaszy jaglanej.
- Jestem bardzo zadowolony z udziału w konkursie. To było dla mnie nowe, pouczające doświadczenie – mówi Michał Kaczmarczyk. – Przede wszystkim chciałbym bardzo podziękować wszystkim, którzy oddali na mnie głos. Cieszę się, że moje kucharskie umiejętności są tak cenione – podkreśla.
Konkurs, do którego stanęło 12 kucharzy z całej Polski, składał się z dwóch etapów. We wrześniu trwało głosowanie internetowe na zaproponowane przez kucharzy potrawy. 3 osoby z najwyższym wynikiem zostały zaproszone do Warszawy do bezpośredniej konfrontacji. Na Michała Kaczmarczyka oddano 1350 głosów. W ubiegłą środę zmierzył się z konkurentami, Krzysztofem Lechem z Warszawy oraz Adamem Adamczakiem z Poznania, przedstawiając jury swoje danie przygotowane z listy produktów wcześniej podanych przez organizatora.
– Przygotowałem pierś z gęsi na ziołowym "risotto" z kaszy jaglanej z musem z gruszki oraz marynowaną dynią hokkaido i żurawiną – mówi Michał Kaczmarczyk. – Moje danie przyniosło mi wyróżnienie, które mam nadzieję, będzie procentować w przyszłości - komentuje.
Michał Kaczmarczyk jest rodowitym rudzianinem. Tutaj mieszka, tutaj ukończył Technikum Gastronomiczne. Jako kucharz pracuje od 15 lat. Gotował m.in. dla polskich i brazylijskich naukowców podczas 2-letniej wyprawy polarnej zorganizowanej przez Zakład Biologii Antarktyki PAN. Obecnie szefuje restauracji w katowickim Coneser Club. – Oczywiście największy sentyment mam do kuchni śląskiej – podkreśla. – Lubię ją modyfikować, wzbogacać o nowe składniki i kreować nowe smaki. Chcę pokazać, że śląska kuchnia to nie tylko rolada i modro kapusta, to wiele smacznych i zdrowych dań, które możemy promować – dodaje.
foto: Tomasz Bartniczak