Święta Bożego Narodzenia to okres, który nam kojarzy się nie tylko z ciepłem rodzinnym i prezentami, ale również z tym, że nasze stoły uginają się od potraw przyrządzanych dla naszych rodzin. Często mamy nadmiar jedzenia. Jak sprawić, aby jedzenie, które zostało nam po świętach nie wylądowało w śmietniku? Można przekazać je tym, którzy cierpią na niedożywienie.
Swoje posiłki mogą oddać także mieszkańcy naszego miasta i regionu.
Wędliny, sałatki, ciasta wypełniają nasze lodówki. Czy wszystko to co zostanie przygotowane na święta zostanie zjedzone? Statystyki przemawiają do nas w liczbach. Aby nie marnować jedzenia, warto pamiętać o kilku zasadach: nie kupuj dużo, stawiaj na jakość produktów, a nie ilość oraz przechowuj jedzenie we właściwy sposób.
Dla Banków Żywności jedzenie jest dobrem, którym trzeba właściwie zagospodarować.
Jeśli zostało wam coś ze świątecznego stołu - nie wyrzucajcie! Są wśród nas osoby, które to jedzenie wezmą z wdzięcznością.